Blue Note - Poznań
Monday, 20 June 2016 01:04

 

Obchodząca w tym roku 10-lecie istnienia formacja Zagan Acousticpreferuje stylistykę w równej mierze nasyconą jazzem, folklorem jak i muzyką klezmerską. Grupa tworzona przez czterech młodych, lecz bardzo już doświadczonych instrumentalistów ma na swym koncie dwa doskonale przyjęte albumy:"3:1"(2012) oraz"Folk & Roll"(2014). Druga z wymienionych płyt nagrana została wraz niezwykle wszechstronnymKrzesimirem Dębskim, któremu estetyka Zagan Acoustic zdaje się być wyjątkowo bliską.Właśnie z Dębskim zespół pojawił się 17 maja w poznańskim klubieBlue Note, mimo środka tygodnia (wtorek), szczelnie zapełniając salę licznie zgromadzoną publicznością.

Pierwszą część podzielonego na dwa sety koncertu wypełniły kompozycje z dorobku tak genialnych twórców jak Astor Piazzolla czy Richard Galliano, oraz przegląd utworów pochodzących z obu dotychczasowych albumów Zagan Acoustic utworów nasączonym muzyką emanującą zachwycającą wirtuozerią każdego z muzyków, porywającą melodyką i wyjątkową energią. W muzyce formacji dostrzec można było silne inspiracje folklorem takich rejonów jak Mazowsze, Podkarpacie czy Pomorze. Całość podana została jednak w wyjątkowym jazzowym sosie mieniącym się ogromem partii improwizowanych i zachwycających solówek skrzypiec (Krzesimir Dębski i Joachim Łuczak), akordeonu (Paweł Zagańczyk) i kontrabasu (Jarosław Stokowski). Warto dostrzec w tym miejscu wyjątkową rolę ostatniego z instrumentów, bowiem Zagan Acoustic jest grupą nie posiadającą w swym składzie perkusisty. Znany również z formacji Adam Wendt Acoustic Set, Meadow Quartet i Sanacja, kontrabasista Jarosław Stokowski, w trakcie całego koncertu zapewniał grupie zarówno pewny i stabilny fundament rytmiczny, jak i ozdabiał utwory doskonałymi solówkami granymi w kilku przypadkach także przy użyciu smyczka.  

Drugi set koncertu w większym stopniu poświęcony był kompozycjom z dorobku gościa zespołu, Krzesimira Dębskiego, pośród których wybrzmiały m.in. takie tematy jak "Country in E"(z wspomnianej wcześniej płyty "Folk & Roll") czy stające się z upływem lat prawdziwym standardem, nieśmiertelne "Cantabile in h-moll".
Chyba właśnie nazwisko od zawsze związanego z Poznaniem Krzesimira Dębskiego posłużyć miało za główny magnes gwarantujący dużą frekwencję podczas koncertu. Jednak po tak wspaniałym występie jak wtorkowy koncert w Blue Note, zespół Zagan Acoustic niewątpliwie zdobył wyjątkowy kredyt zaufania w środowisku poznańskich miłośników dobrej muzyki.
Gorące przyjęcie jakie spotkało zespół w Poznaniu podczas premiowanego dwoma bisami koncertu w prestiżowym Blue Note, to kolejne zielone światło dla oryginalnej, nietuzinkowej muzyki Zagan Acoustic.

Na koniec, trudno nie wspomnieć o wyjątkowym sposobie prowadzenia koncertu przez założycieli zespołu Pawła Zagańczyka i Joachima Łuczaka. Ogromne poczucie humoru oraz inteligentnie i ze swadą serwowane anegdoty dotyczące grupy, stanowiły niewątpliwie element dzięki któremu już w momencie pierwszego wejścia na scenę zespół zaskarbił sobie sympatię publiczności, nie mniejszą niż także słynący z doskonałego poczucia humoru Krzesimir Dębski.
Energia, ogromna witalność, a przede wszystkim nieokiełznana wirtuozeria i świetne muzyczne porozumienie panujące między artystami, sprawiło iż poznański koncert Zagan Acoustic, zapewne jeszcze nie raz wspominać będziemy wyjątkowo ciepło. Do zobaczenia i usłyszenia ponownie w Poznaniu!

Krzesimir Dębski & Zagan Acoustic, 17.05.2016 - Blue Note Poznań (organizator: ARTmosfera)

Krzesimir Dębski - skrzypce, fortepian
Paweł Zagańczyk - akordeon
Joachim Łuczak - skrzypce
Andrzej Wojciechowski - klarnet

 

 
Sułtani Folku Piotr Wyszomirski
Tuesday, 14 July 2015 09:28

„Folk&Roll”, druga, po „3:1”, płyta formacji Pawła Zagańczyka, jest dowodem koronnym rozwoju artystycznego. To już na pewno nie tylko czwórka klasyków na urlopie z Filharmonii i wakacjach z Akademii Muzycznej, tylko coraz bardziej świadomie zmierzający do celu zespół wszechstronnych instrumentalistów. Już dawnoPaweł Zagańczyk (akordeon),Joachim Łuczak (skrzypce),Andrzej Wojciechowski (klarnet) iJarosław Stokowski (kontrabas) udowodnili, że są w stanie zagrać wszystko, co im w duszy zagra i nie muszą grać tylko tego, co potrafią, co boleśnie cechuje wielu artystów rockendrolowych na początku drogi twórczej (często na końcu także).

Read more...
 
Long Play Robert Ratajczak
Tuesday, 14 July 2015 09:18

''Folk & Roll'' to już drugi album kwartetu Zagan Acoustic założonego w 2006 roku przez akordeonistę Pawła Zagańczyka wraz z skrzypkiem Joachimem Łuczakiem. Zespół w 2012 roku fonograficznie zadebiutował albumem: ''3:1'', bardzo ciepło przyjętym zarówno przez melomanów jak krytyków muzycznych. Poza dwojgiem założycieli w zespole grają dziś klarnecista Andrzej Wojciechowski i znany także z zespołów Meadow Quartet oraz Sanacja (świetny album: ''Już taki ze mnie zimny drań'', 2013) - Jarosław Stokowski, na którego dźwiękach kontrabasu opiera się rytmicznie zespół obywając się bez perkusji.

Read more...
 
Dookoła Świata
Tuesday, 14 July 2015 09:09

Postać Pawła Zagańczyka przewija się raz na jakiś czas przez moje recenzje na wNas. Może to kwestia mojego akordeonowego fetyszu – bo pan Zagańczyk jest tego instrumentu wirtuozem i nie boi się go wykorzystywać w sposób nieszablonowy. Płyta „Tango” była posunięciem dość oczywistym, bo z tym głównie instrumentem kojarzymy argentyński narodowy taniec. Współpraca z jazzowym saksofonistą Adamem Wendtem była już pewną niespodzianką. Ale Zagańczyk ma też swój kameralny skład Zagan Acoustic, w którym może do woli pofolgować swojej muzycznej wyobraźni. Zahacza i o jazz, i o muzykę poważną, i o folklor (koncepcja trochę zbliżona do kwartetu Cup Of Time, którego zeszłoroczny debiut również gorąco polecam – tak przy okazji). Tytuł świeżutkiej, wydanej kilka dni temu drugiej płyty formacji: „Folk & Roll”, sugeruje, że tym razem będzie żywiołowo. I jest!

 

Read more...
 
Jakub Knera - Nowe idzie od morza
Friday, 21 June 2013 21:41

Wiele zespołów powstałych w murach szkół muzycznych ma często problem z wyjściem poza akademickie środowisko, w którym się kształciło, aby zaprezentować się szerszej publiczności. Zagan Acoustic przejawia się na afiszach w Trójmieście dosyć często, a przez pięć lat działalności zagrali ponad 400 koncertów, jednak wydaje mi się, że w naszej metropolii są trochę niedocenieni. A płyta „3:1” pokazuje, że jest na co zwrócić uwagę. Rzut oka na listę utworów (zatytułowanych czasem zbyt banalnie), odkrywa przed słuchaczem zawartość albumu – kwartet sprawnie obraca się w obszarach muzyki klezmerskiej, bossa novy, tanga czy swingu a nawet minimalizmu. Ale nie przeczytanie tracklisty, ale przesłuchanie płyty pokazuje, jak płynnie balansują pomiędzy tymi gatunkami, tworząc żywą, tętniącą muzykę, pełną wirtuozerii i rozmysłu. Po tym jak Zagan Acoustic wielokrotnie grali utwory cudzego autorstwa, tym razem skoncentrowali się na własnych kompozycjach. Te nie nużą, ciekawią przez swój dramatyzm i doskonałe ogranie zespołu. „3:1” penetruje obszar podobny do zainteresowań The Bester Quartet, na dodatek w zawadiackim, młodzieńczym tonie. Wydaje mi się tylko że tej swobody i luzu mogłoby być jeszcze więcej, dzięki czemu zespół bardziej uwypukliłby swój muzyczny język, zyskując na wyrazistości.

 
Recenzja w Kurierze Bytowskim
Tuesday, 08 April 2008 22:46

Utwory lekkie i przyjemne, standardy jazzowe pochodzące z czterech stron świat, zaprezentował studencki zespół Zagan Acoustic na wtorkowym koncercie z cyklu „Muzyka na zamku”. - Program jest odpowiedni do okazji. To mieszanka klasyki, ale zarazem utworów lekkich. Muzyka w bardzo dobrym gatunku, a co ciekawe skrzypcom i wiolonczeli towarzyszy akordeon, który ostatnio walczy o swoje miejsce na salonach – witał na ostatkowym koncercie 5.02. Andrzej Zawilski z gdańskiej Akademii Muzycznej.

Młody studencki zespół grał w składzie: Joachim Łuczak – skrzypce, Aleksandra Kuczewska – wiolonczela oraz twórca grupy Paweł Zagańczyk – akordeon. Zgodnie z zapowiedzią artyści zaprezentowali utwory z różnych stron świata.

Read more...
 
Czwartki z kulturą - Gazeta Kociewska
Thursday, 08 April 2010 22:46

Występ gdańskiego trio Zagan Acoustic zainaugurował cykl pt. "Przystanek Kultura", którego gospodarzem jest Starogardzkie Centrum Kultury. Organizatorzy obiecują wiele muzycznych wrażeń i liczą, że starogardzka publiczność dopisze podczas każdego koncertu. Dzięki współpracy starogardzkiego Centrum i Akademii Muzycznej w Gdańsku w każdy ostatni czwartek miesiąca odbędzie się w Starogardzie wyjątkowy koncert. Choć na dzień dzisiejszy nie wiadomo, kogo konkretnie będzie można zobaczyć i posłuchać, pewne jest to, że do stolicy Kociewia zawitają najbardziej utalentowani muzycy trójmiejskiej uczelni.

Read more...
 
Centralne Muzeum Morskie 2010
Saturday, 08 May 2010 22:46

Za nami kolejny koncert z cyklu "Muzyka na wodzie" – tym razem pod dachami Paryża.Do paryskiej kawiarenki zaaranżowanej w Sali Dolomitowej Centralnego Muzeum Morskiego na Ołowiance w Dzień Zakochanych przybyli miłośnicy romantycznego miasta, którzy przy dźwiękach akordeonu i skrzypiec wraz z wykonawcami zespołu "Zagan Acoustic" podążali uliczkami Montmartre za głosem melodii Richarda Galliano, Edith Piaf oraz Astora Piazzolli. Furorę zrobił przeżywający swój renesans akordeon, ale nie mniejszym uznaniem publiczności cieszyły się wiekowe skrzypce. Aranżacje francuskiego musette np. French Touch czy Tango Pour Cloude, instrumentalne wersje takich utworów jak Sous le ciel de Paris, L'Accordéoniste czy Milord oraz znany S`il sous plait okraszone liryczną poezją miłosną w recytacji aktorki Teatru Wybrzeże Marty Kalmus-Jankowskiej sprawiły, że nie zabrakło emocji i prawdziwie romantycznej aury. Artyści bisowali dwukrotnie - gorącym tangiem La cumparsita i iście kabaretową interpretacją klasycznych utworów Mozarta.

Read more...
 
Wywiad dla portalu Ciechanów Online
Tuesday, 08 June 2010 22:46

Zagan Acoustic to Twój zespół, w jakim składzie i gdzie można Was usłyszeć?

Niedawno minęły trzy lata od momentu pierwszego koncertu zespołu Zagan Acoustic. Od tego czasu wykonaliœmy około 250 koncertów w Polsce, Słowacji, Niemczech i Szwajcarii. Z zespołem na co dzień współpracuje wielu instrumentalistów. Pracujemy również z aktorami W maju 2009 roku dzięki przychylnoœci Centrum Kultury i Sztuki w Pruszczu Gdańskim zespół dokonał premiery baœni symfonicznej Sergiusza Prokofiewa „Piotruœ i Wilk” zaaranżowanej przez Joachima Łuczaka z zastosowaniem ciekawego dotšd nie praktykowanego instrumentarium. Na scenie obok muzyków w roli narratora wystšpił właœnie aktor Pan Wiktor Zborowski. Podczas Ciechanowskiej Gali zespół wystšpił w składzie akordeon klarnet i kontrabas.

Read more...
 
Recenzja w Tygodniku Ciechanowskim
Thursday, 10 June 2010 22:46

Był pan dwukrotnie stypendystą Funduszu Sztuka Młodych. Są to wprawdzie niewielkie pieniądze, ale czy to stypendium miało jakiś wpływ na Pańską dalszą drogę artystyczną?

Stypendium z Funduszu Sztuka Młodych otrzymałem dwukrotnie będąc wtedy uczeniem PSM I i II stopnia w Mławie. Oba stypendia przeznaczone były wówczas na mój udział w Międzynarodowych Interpretacjach Muzyki odbywających się w Miętnem pod Warszawą. Miałem tam po raz pierwszy okazję pracować pod okiem najlepszych polskich i zagranicznych pedagogów. Udział w warsztatach ugruntował moją grę na akordeonie co z kolei dawało wyniki w postaci nagród na konkursach.

Read more...
 
Nasi Ludzie w Druskiennikach
Sunday, 10 June 2012 22:46

Na "Pomorski miszmasz artystyczny" w litewskim uzdrowisku złożyło się szeœć indywidualnych wystaw pomorskich artystów i litewsko-polska wystawa twórczoœci plastycznej dzieci i młodzieży "Tęczowy most"

Od kilkunastu lat w różnych salach wystawowych Druskiennik w połowie maja uroczyœcie otwierane sš wystawy: litewsko-polska wystawa twórczoœci plastycznej dzieci i młodzieży "Tęczowy most" (w Galerii Sztuki Dziecięcej) oraz kilka, tym razem szeœć, indywidualnych wystaw prac pomorskich artystów.

Read more...
 
Przed zjazdem akordeonistów Zagan zaczarował publiczność, Gazeta Tczewska
Thursday, 23 September 2010 22:46

gazeta-tczewska-2010-09-23W wypełnionej po brzegi sali Fundacji dla Tczewa w miniony piątek (17.09) rewelacyjny koncert dało trio Zagan Acoustic. Impreza była zapowiedzią, swoistego rodzaju preludium, Zjazdu Akordeonistów, który już niebawem, bo 1 i 2. października odbędzie się po raz pierwszy w Tczewie.

Read more...
 
Walentynki na jazzową nutkę - Centralne Muzeum Morskie
Sunday, 13 February 2011 22:46

muzeum-morskie-2011-02-13-1Za nami kolejny koncert z cyklu „Muzyka na wodzie” – tym razem na jazzowo. Z okazji Walentynek Centralne Muzeum Morskie zorganizowało muzyczny koktajl dla dwojga złożony z  nutki namiętności, szczypty szaleństwa i odrobiny ekspresji.  

Read more...
 
Recenzja Albumu 3:1 prof. Elżbieta Rosińska
Thursday, 05 January 2012 22:46

Zagan Acoustic – CD 3:1 (2011)

Paweł ,,Zagan'' Zagańczyk wymyślił w 2006 roku nazwę Zagan Acoustic dla projektów muzycznych realizowanych poza oficjalnym nurtem kształcenia w Akademii Muzycznej w Gdańsku. W ciągu pięciu lat istnienia przez zespół przewinęło się kilkoro młodych muzyków, którzy zagrali ponad 450 koncertów w Polsce, Niemczech, Szwajcarii, na Litwie i Słowacji.  Zespół ma w repertuarze autorskie kompozycje, muzykę Astora Piazzolli, standardy jazzowe i muzykę folkową. Aktualny skład Zagan Acoustic: Paweł Zagańczyk- akordeon, Joachim Łuczak – skrzypce, Jakub Kubala – klarnet, Jarosław Stokowski – kontrabas.

Read more...
 
Mnogość koncepcji w 37. minutach - Gazeta Świętojańska
Monday, 02 April 2012 22:46

Zagan Acoustic to zespół, który choć "nigdy nie został formalnie założony", podróżując po całej Europie, zagrał już ponad 450 razy. W składzie formacji występowało już wielu muzyków, obecnie tworzą go czterej artyści. Absolwenci Akademi Muzycznej, a wśród nich lider Paweł Zagańczyk, stworzyli interesujący projekt. Płyta 3:1 to osiem utworów "odzwierciedlających zaintersowania i poszukiwania" instrumentalistów.

Read more...
 


Recenzje

zagan-acoustic-logo